Ga naar de inhoud
header

Tamar Valkenier: fulltime avonturier

Home » Blog

Tamar Valkenier, 34 jaar jong en fulltime avonturier. Ze wilde een vrij en avontuurlijk leven en sinds 2015 maakt ze haar droom waar. Ze heeft haar carrière vaarwel gezegd en is ze fulltime gaan reizen! Wij hebben haar geïnterviewd en zijn enorm geïnspireerd. Jij ook? Lees snel het hele interview…

tamar bergbeklimming

Kun je jezelf eens voorstellen?

‘Mijn naam is Tamar Valkenier en ik kom uit Haarlem. Ik ben opgeleid als kok, psycholoog en criminoloog. De afgelopen zeven jaar ben ik fulltime op reis geweest, volop op avontuur! Hierover heb ik een boek geschreven: fulltime avonturier. Dit gaat eigenlijk over alles achterlaten en ultieme vrijheid. Het is een reisverhaal, maar ook een soort filosofisch boek geworden. Over diepgang naar wat een goed leven is, hoe doen mensen dat over de hele wereld en het gaat over heftige ervaringen en wat dat met je doet.’

Welke plek op de wereld zou volgens jou iedereen gezien moeten hebben?

‘Dat is een lastige vraag. Niets in de wereld is eigenlijk belangrijk genoeg zodat iedereen ernaartoe moet. Ik ben nu in Giza, Egypte, bij de piramides. Dit is een hele gave plek. Het laat zien dat er nog zoveel mysterie is op de wereld. Wie heeft die dingen gebouwd, wanneer, hoe, waarom? Het is waanzinnig groot en heel moeilijk te bouwen door de enorme blokken. We weten er eigenlijk helemaal niks van. En zo zijn er nog veel meer plekken op aarde die onverklaarbaar zijn zoals Machu Picchu en Angkor Wat. Er zijn zoveel meer nieuwe ontdekkingen gedaan in de laatste tientallen jaren. Om het mysterie te omarmen mag je wel een keer naar Giza gaan.’

Van politieagente naar avonturier

Ooit heb je je baan bij de politie opgezegd om te gaan reizen. Wanneer was het moment dat je voelde dat het geen tijdelijk, maar een fulltime avontuur was geworden?

‘Ruim 7 jaar geleden heb ik inderdaad mijn baan opgezegd bij de politie om te gaan reizen. Ik heb destijds een jaar vrij gevraagd in eerste instantie. Ik stelde mijzelf de vragen; wat voor leven leid ik nu eigenlijk? Zijn er andere opties? Hoe doen andere mensen dat? Hoe voelt het om geen agenda te hebben, geen inkomen, geen dak boven je hoofd? Ik wilde de tijd volledig loslaten, meer in de natuur leven en vooral nieuwe landen ontdekken. Zien wat de wereld te bieden heeft. Toen ik de baan had opgezegd en onderweg was, duurde het niet lang. Een paar weken denk ik. Dit is grootser dan ik het mij had kunnen voorstellen.’

Kameel Einstein

Tijdens je tournee om je boek te promoten, werd je vergezeld door je trouwe vriend Einstein. Hoe kwam je op het idee om met een kameel door Nederland te trekken?

‘Ik had niet gedacht dat ik er een boek over zou schrijven. Ik wilde anoniem de wereld in. Het is eigenlijk zomaar op mijn pad gekomen. Ik heb één mail aan één uitgever geschreven. Zo van; ik heb een verhaal, zullen we eens koffie doen? En opeens had ik een contract getekend en werd mijn boek gepubliceerd. Dat viel ook nog eens heel goed. Er zijn bijna 20.000 boeken verkocht. Echt mega tof. En dat alleen in Nederland! Het boek kwam uit in de corona tijd en ik kon bijna niks. Geen leuke bijeenkomsten houden, geen publicatie feestje geven. Dus ik dacht: wat ga ik doen? Ik wilde heel graag een paar maanden in Nederland zijn voor de promotie van mijn boek om alle journalisten te woord te kunnen staan. Die paar maanden in Nederland vond ik best wel heftig. Toen kwam ik met het idee: ik ga op de fiets boeken langsbrengen bij mensen die hem willen hebben. Ik heb tenslotte twee jaar over de wereld gefietst. Toen dacht ik: ik vind het wel leuk om dat met een ezeltje te doen. Ik heb 600 km door Jordanië met een ezel gelopen. Dat kan in Nederland ook wel, maar ik was in Lapland toen ik bedacht dat dat nóg anders zou kunnen. Zou het niet ook met een kameel kunnen? Op de voorkant van mijn boek staat een foto van mij met mijn kameel waar ik 5 maanden mee door Mongolië heb getrokken. Dus ik heb googelde: kameel kopen Nederland! 😉 Hetzelfde verhaal. Eén belletje met een kamelen eigenaar en dat resulteerde erin dat ik opeens eigenaresse van een kameel was. Einstein is zijn naam. Hoe tof is dat?! Ik ging gewoon kijken of dat lukte en zo niet, dan is dat ook helemaal goed. Ik heb hem getraind en we hebben samen 700 km door Nederland gewandeld.’

einstein kameel

Wat is volgens jou de avontuurlijkste plek van Nederland?

‘Doordat ik zoveel met mijn kameel door Nederland heb gereisd, ontdekte ik heel veel plekken in Nederland die ik niet kende. De provincie Brabant bijvoorbeeld. Dat is zo prachtig leuk om doorheen te lopen. De eilandjes onder Flevoland vind ik ook super. Ik ben via Zwolle met de kajak naar Almere gegaan. Gewoon spontaan toen ik m’n boek aan het schrijven was. Ik had destijds mijn been gebroken en ben met loopgips en al in de kajak gestapt. En dan kom je dus langs allemaal eilandjes. Ik wist niet eens dat die bestonden en dat je daar kan kamperen. Een heel tof avontuur. En je hebt mensen die hele stranden afwandelen met een pulka, zo’n slee. Als laatste natuurlijk de Waddeneilanden, dat is helemaal alsof je in een andere wereld komt.’

kameel

Op een onbewoond eiland

Stel, je wordt naar een onbewoond eiland gestuurd, welke drie outdoor producten neem je sowieso mee?

Zingend: ‘op een onbewoond eeeeiiiland, daar zou ik willen zijn’ 🎼 Op een onbewoond eiland woont niemand en dus je moet voor jezelf zorgen. Dan is het toch wel heel erg handig om een pannetje te hebben waar je dingen in kunt koken, zoals water. Ook moet je iets hebben om het vuur mee aan te maken, zoals een fire-steel, wat oneindig mee gaat en niet nat kan worden en niet kapot gaat. Ook iets wat ik niet kan missen is iets van een tarpje. In ieder geval iets tegen regen, al is het een stevige vuilniszak waarmee je jezelf droog kunt houden. Ik denk dat die drie dingen wel erg essentieel zijn. Ook helemaal afhankelijk van waar dat onbewoonde eiland zich bevindt natuurlijk. Als het heel koud is, heb je natuurlijk weer andere dingen nodig. Maar bij een onbewoond eiland hebben we meestal tropische dromen.’

thermosfles met picknickkleed

Miriam Lancewood

Zowel in Floortje naar het einde van de wereld, je boek en op Insta, komt je goede vriendin Miriam Lancewood voor. Wat vind je het meest inspirerend aan haar?

‘Jaaa, mijn vriendin Miriam. Ik ben net een paar weken geleden bij haar geweest in Bulgarije, daar woont ze nu met haar man. Samen zijn we door het land getrokken, hebben gelift en heerlijk gekampeerd. We hebben allemaal toffe plekken bezocht en in grotten geslapen, heel tof. Wat ik heel leuk aan haar vindt, is dat ze net als ik, haar rug toekeert naar het moeten van de moderne maatschappij. Daar doen we niet aan mee, we trekken ons eigen plan en hebben een manier gevonden om met weinig geld een heel rijk leven te leiden. En vooral een heel mooi leven te leven, vol met avontuur en ontdekkingen, zelfontwikkeling, tijd voor vrienden, connectie, nieuwe mensen, dieren, natuur. Echt een andere manier van leven die heel verzadigend is.’

smoesjes en excuses

Voor iedereen die verre reizen eng vindt, een grote drempel of oneindig veel smoesjes bedenkt om niet te gaan. Wat zou je hen zeggen om toch op avontuur te gaan?

‘Er zijn natuurlijk heel veel redenen te bedenken waarom je niet op avontuur moet gaan. Er zijn altijd veel drempels, smoesjes, en angst. Ik luister altijd heel erg naar mijn gevoel. Als er iets is dat ik heel erg graag wil, dan is er niets meer dat me tegen kan houden. En dan kun je ook opeens alles! Dan hebben mensen opeens bovennatuurlijke krachten en kunnen alle angsten overwonnen worden. Mijn tip: luister naar je gevoel en vraag jezelf af wat je graag zou willen van het leven? En als je iets graag wil, dan kun je het! Of kun je in ieder geval een poging doen om het waar te maken. Ik maak vaak ook een lijstje van de dingen waarom je het niet zou doen en dan kun je ze één voor één tackelen. Ja, maar mijn baas? Nou vraag het eens aan je baas of er een regeling te treffen is. Ja, maar mijn vrouw? Vraag het eens aan je vrouw, wat zou ze ervan vinden?’

boektoer met kameel

Is fulltime reizen per definitie duur?

‘Nee, reizen is niet per definitie duur anders zou ik het mij het niet kunnen veroorloven. Sterker nog, het is veel goedkoper dan het normale leven in Nederland. Waar ik in Nederland minstens 2000 euro uitgaf per maand aan huur en eten, alleen maar om te leven, geef ik dan nu uit per jaar. Ik zorg dat ik zelf vervoer heb, zoals een fiets of een paard of ik ga te voet. Ik slaap veel in de wildernis en doe aan wildplukken, dat is gratis. Ik geef eigenlijk helemaal niks uit. Reizen kan ontzettend goedkoop en dan kun je een heel leuk leven hebben.’

Tofste rebel-outdoor item

Wat vind jij het tofste product van Rebel-Outdoor en mag zeker niet ontbreken op één van jouw avonturen?

Van jullie producten zou ik zeggen: de thermosfles. Die spreekt mij wel heel erg aan. Ik heb 4 maanden dit jaar en 5 maanden vorig jaar doorgebracht in Lapland en in extreme kou geslapen met temperaturen van -34 in een tent. Maar ik heb het niet koud gehad. Als je de juiste spullen hebt, is dat helemaal niet nodig en kun je heel comfortabel in de kou leven. Een thermosfles is dan heel handig en mag daarbij zeker niet ontbreken. 😊 Lekker kopje koffie, thee, chocomelk of wat dan ook. Als het maar warm is. Dat is wel echt een must-have voor avonturen in de kou.

Wij genoten enorm tijdens het interview van haar enthousiasme en zijn fan!
Volg Tamar op Instagram voor meer verhalen, inspiratie en leuke foto’s. Haar boek is een mega aanrader en kun je bestellen via haar site www.fulltimeavonturier.nl

10 reacties op “Tamar Valkenier: fulltime avonturier”

 1. Een inspirerende vrouw voor velen! Door dit te vertellen enthousiasmeert ze mij maar ook vele anderen.
  Ik ben om, om weer op avontuur te gaan!

  1. Tamar reist regelmatig door Nederland om haar boek te promoten. Samen met Einstein, haar kameel. Wie weet komt ze binnenkort ook bij jou in de buurt Lilian!

 2. Inspirerend hoe Tamar aangeeft wat luisteren naar je gevoel en een positieve mindset je kunnen brengen. Vertrouwen laat je mooie avonturen beleven ♥️

  1. Bedankt voor je reactie Wil:) Helemaal mee eens! En meerdere avonturen doet het vertrouwen misschien nog wel verder groeien. Wat was jouw mooiste reisavontuur Wil?

 3. Dag Tamar,
  Het is vooral heel inspirerend wat je zegt/schrijft. Mooi en roerend om je belevenissen te lezen. Eigenlijk is het een manier van kijken naar wat je elke dag kan bieden, daarbij zijn het alleen je fysieke grenzen die daaraan beperkingen aangeeft.
  Waar je heen gaat maakt in principe niets uit, als je je ogen open houdt kun je overal wat “beleven”. Ik bewonder de manier waarop je je onder de mensen begeeft. Dat is iets waar ik nog veel kan leren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *