Ga naar de inhoud
header

Home » Blog

Roadtrip over de Veluwe: van Veluwezoom naar de Hoge Veluwe

Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is wat mij betreft de Veluwe. Hier kun je uren wandelen, fietsen en zelfs roadtrippen zonder dat je je ook maar een moment verveelt. Wij namen een toffe retro VW bus mee om een roadtrip over de Veluwe te maken: van Nationaal Park Veluwezoom naar Nationaal Park de Hoge Veluwe en weer terug. Wat je daar moet zien en waar je echt even koffie moet drinken? Dat lees je in dit artikel met tips voor roadtrippen door dit magische natuurgebied.

Ontdek een van de hoogste punten: de Posbank

Hoewel Nederland een ontzettend plat land is, zijn er toch wat heuvels en letterlijke hoogtepunten te ontdekken in ons kikkerlandje. Op de Veluwe vind je bijvoorbeeld meerdere hogere uitzichtpunten die absoluut het bezoeken waard zijn. Zo is de welbekende Posbank een van de hoogste plekken die de Veluwe rijk is. Het goede nieuws is dat je hier gewoon met de auto (of je vintage camper!) kunt komen. Bovenop de Posbank zijn meerdere parkeerplaatsen te vinden.

Begin vanaf het plaatsje Rheden en volg de route naar de Posbank. Hier merk je al dat de weg omhoog gaat en dat het landschap om je heen verandert. In augustus en september geniet je hier volop van de bloeiende heide, maar ook in andere seizoen is het een prachtige route om te rijden. Bovenop de Posbank maak je een stop om vanaf het hoogste punt over het hele natuurgebied te kijken. Daar vind je ook een restaurantje met terras waar je een kop koffie kunt drinken of een lekkere lunch kunt bestellen. Vanaf deze plek kun je diverse mooie wandelingen maken.

expeditie kram op veluwe

Picknicken op de mooiste parkeerplek van Nederland

Wanneer je vervolgens de weg vervolgt richting de andere kant van de Posbank kom je langs parkeerplaats De Driesprong. Deze parkeerplaats is volgens velen de mooiste parkeerplaats van het land en dat is niet voor niets het geval. Het uitzicht hier is adembenemend en misschien nog wel mooier dan direct op het hoogste punt van de Posbank. Met een beetje geluk huppelen er konijntjes of eekhoorns voorbij en wie weet zie je hier zelfs zwijnen of Schotse hooglanders.

Mijn tip is om voor vertrek een goed gevulde picknickmand in te pakken en op deze parkeerplaats te pauzeren voor een lekkere picknick. Dat deden wij nog net aan het einde van de winter toen de lentezon echt al haar best deed. Het bleek al gauw dat de outdoortas van Rebel-Outdoor perfect fungeert als picknicktas. Er past zoveel in! Er zijn picknicktafels aanwezig, maar je kunt natuurlijk ook je eigen tafel en stoelen uitklappen. Extra tip: ga het liefst buiten het weekend; dan is het het meest rustig op deze route en deze plek.

Vanaf de Posbank naar Nationaal Park Hoge Veluwe

Ben je uitgegeten? Stap dan de auto (of busje) weer in om de route te vervolgen richting het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Vanaf de Driesprong rijd je weer omlaag naar ‘de bewoonde wereld’ waar je nog langs het restaurant WOODZ komt. Dit restaurant staat naast het leuke Buitenplaats Beekhuizen met superleuke pods en safaritenten. Waarschijnlijk zit je al lekker vol van de picknick, maar als dat niet het geval is: de hamburgers van WOODZ zijn heerlijk. De plek is sowieso heel mooi: omgeven met groen en ontzettend sfeervol ingericht.

Vanaf de Posbank rijd je binnen een klein half uur over fraaie groene N-wegen naar Otterlo. Daar is een van de ingangen van het Nationaal Park de Hoge Veluwe te vinden, een absolute must visit tijdens je roadtrip. Met de auto kun je voor € 8 het park betreden om vervolgens een van de mooiste natuurparken van het land te ontdekken. Laat je de auto liever staan? Ga dan te voet naar binnen en pak een van de gratis witte fietsen. Daarmee kom je weer op heel andere plekken dan met de auto én is de kans groter om een hert of een ander wild dier te spotten. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is overigens ook de perfecte plek voor een picknick.

liv van expeditie kram

Dit artikel is geschreven door Liv Krake van reisblog Expeditie Kram waar ze wekelijks schrijft over de meest bijzondere slaapplekken in de natuur, kamperen en andere groene avonturen. Fikkie stoken, wandelen met vriend en hond, roadtrippen met oude camper Columbus, uren turen naar de sterrenhemel en slapen in the middle of nowhere is wat ze het liefste doet.

2 reacties op “Roadtrip over de Veluwe: van Veluwezoom naar de Hoge Veluwe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *