Ga naar de inhoud
kliffen van moher

Home » Blog

Een reis door Ierland: Dublin, Howth, de Kliffen van Moher en de Burren

We rennen de trein uit en sprinten naar de douane. Natuurlijk worden we er uitgepikt en gecontroleerd. Doordat de trein vertraging had, zijn we later op Schiphol. We hopen dat we onze vlucht naar Ierland nog redden. Onze bagage is goedgekeurd en we zetten de versnelling weer in. Op naar de gate.

Was alles voor niets?

Yes! Het vliegtuig staat er nog! En alle mensen staan nog bij de gate. Wacht eens even. Dat klopt niet. Alle mensen zouden al in het vliegtuig moeten zitten. We kijken op het bordje boven de gate en zien dat we vertraging hebben. Daardoor zijn we gelukkig op tijd, maar wel bezweet aangekomen. Tijd voor een ijskoud drankje om af te koelen en te wachten tot we vertrekken.

Dublin aan de oostkust

Na een korte vlucht zijn we aangekomen in Ierland. Op het vliegveld staan een heleboel dubbeldekkers. Daar kiezen we eentje die ons dichtbij het hotel brengt. Onderweg bekijk ik vol verwondering de knusse huizen, gebouwen en de hoeveelheid dubbeldekkers. Nadat we onze spullen in het hotel hebben gedropt, gaan we richting het centrum. Door onze gunstige vliegtijden hebben nog een middag en avond om vol te maken!

Dit moet je zien: Trinity College Library in Dublin

Wat je verwacht van Ierland als je er heen gaat? Regen! Dat komt natuurlijk meteen met bakken uit de lucht zodra wij de dubbeldekker verlaten. We schakelen snel en bezoeken iets van ons lijstje om maar droog binnen te zijn. Trinity College Library is de meer dan 300 jaar oude universiteitsbibliotheek in Dublin waar je het wereldberoemde Book of Kells vindt. Dat is onze eerste stop. En wat is het prachtig! The Long Room is de grote attractie van de oude bibliotheek. Met maar liefst 65 meter lengte is de zaal gevuld met 200.000 van de oudste boeken. Mega indrukwekkend en echt iets wat je moet zien als je Dublin bezoekt.

howth

De natuur in: op naar Howth

Met de Leap Visitor Card die je bij aankomst op het vliegveld kan kopen, reis je 3 dagen door de stad en daarbuiten voor maar 20 euro. Met diezelfde kaart nemen wij de DART trein naar Howth. De mooie groene trein brengt ons binnen een uurtje naar het startpunt van de Howth Cliff Walk. Geloof het of niet, maar de zon schijnt! Er zijn vanaf het station vier verschillende wandelroutes die variëren van 6 t/m 12 kilometer. Wij kiezen een wandeling van ongeveer 9 kilometer langs de kliffen van het schiereiland Howth. Tip: neem eten en drinken mee! Onderweg vind je op de meest mooie plekken bankjes om van het uitzicht te genieten. Na een mooie ochtend in de natuur gaan we terug naar Dublin de rest van de dag het centrum verder te ontdekken. We bezoeken het St. Stephen’s Green Shopping Centre (niet voor de winkels dit keer, maar de architectuur 😋), George’s Street Arcade en het St. Stephnen’s Green Park.

Met de bus naar de Ierse westkust

Met genoeg tijd om Dublin te ontdekken, trekken we een dag uit om met een grote bus inclusief tourguide naar de andere kant van het land te reizen. Dat betekent vroeg opstaan en verzamelen bij de bus. Onze gids vertelt onderweg van alles over de geschiedenis van Dublin, St. Patrick’s Day en het Ierse binnenland. Na een tijdje komen we met haar aan de praat over onze stedentrip. Ze zit vlak voor ons als ik een slok uit mijn thermosfles drink. De kleurrijke fles vindt ze fantastisch en ik vertel haar dat deze van Rebel-Outdoor is. Het past helemaal bij deze dagtrip vindt ze. Je moet toch een beetje een rebel zijn om in je vakantie voor 6:00 uur je hotelbed uit te komen. Daar zijn we het mee eens.

kliffen van moher en floor

De prachtige Kliffen van Moher

Eenmaal aangekomen op onze bestemming schijnt, tegen alle weersverwachtingen in, de zon! Bij de Kliffen van Moher ga ik natuurlijk even op de foto met het prachtige uitzicht en de fantastische thermosfles. De kliffen strekken zich uit over een lengte van acht kilometer en je kan er (op eigen risico😉) via een pad langs wandelen. Of je bekijkt de kliffen vanaf O’Brien’s Tower, want dat is het hoogste punt. Wat een ruig en overweldigend landschap!

klooster rebel

De Burren en het klooster

Na lekker uitgewaaid te zijn aan de kliffen, vervolgen we onze weg door de Burren in County Clare. We rijden langs de kust door een prachtig maanlandschap. Ik kan mijn geluk niet op als we daar even stoppen om wat foto’s te maken! Het klooster van Kilmacduagh is de volgende magische bestemming vlakbij het dorpje Gort. Deze ruïne van een abdij is naar verluidt in de 7e eeuw gesticht. De omgeving van het klooster is precies zoals ik me Ierland had voorgesteld. Groen gras, een mysterieus glooiend landschap en overal stapelmuren die verdwijnen in de verte.

galway

Terug naar Dublin: de pub in!

De laatste (veel te korte) stop is in Galway. We besluiten dat voor ons de hoofdattractie in Galway is dat we fish and chips eten. Daarna struinen we, met een volle buik, door de knusse straatjes en pakken we na een uur de bus terug naar Dublin. Op onze laatste avond in Ierland gaan we de pub in. Eigenlijk mag je Ierland niet verlaten voordat je een pint Guinness hebt gedronken. Ook al heb je een lange dag achter de rug. De Ierse muziek staat aan en de sfeer is goed. Je verwacht niet dat je hier als toerist een bekende tegenkomt, maar ineens legt iemand een hand op mijn schouder. Ik draai me om en zie een bekend gezicht. Het is de tourguide! Ze zegt lachend: you are a rebel indeed! We geven toe dat het inderdaad best stoer is om na zo’n lange (en vooral leuke) dag nog de pub in te gaan.

Zoek jij tijdens een citytrip ’s avonds de gezelligheid op of kruip je liever jouw hotelbedje in? Vertel het ons onder de blog. Mis je een belangrijke tip voor een bezoek aan Dublin, laat het me weten in een reactie.

Geef een reactie