Ga naar de inhoud
winterwandeling

Home » Blog

Een koude winterwandeling door het bos

In vergelijkingen met andere West-Europese landen, vind je niet veel bossen in Nederland. Slechts 10% van ons landoppervlakte bestaat uit bossen. Toch is die 10% van Nederland prachtig om te bezoeken. Elk seizoen heeft het bos weer iets anders te bieden. Zomers puffen de eekhoorns uit in de bomen en liggen salamanders heerlijk te zonnen. Ook geniet je op dat moment van de langdurende zonsondergang, waardoor je schitterende foto’s kunt maken. In de winter is dat een ander verhaal. Korte dagen, knisperende ondergronden en een hoop kale takken. Wat maakt een winterwandeling in de bossen zo mooi?

Kleed jezelf goed op de warmte

Het is zó vroeg in de ochtend, dat de zon nog moet opkomen. Je parkeert de auto op de parkeerplaats van het nabijgelegen bos. In de auto is het lekker warm. Zodra je uitstapt, is dat wel anders. Je blaast koude luchtwolkjes uit en wrijft eens goed in je handen. Gelukkig heb je een dik paar handschoenen meegenomen en een warme muts. Voor je het bos ingaat, trek je nog even snel andere schoenen aan. Stevige wandelschoenen helpen je om probleemloos door dikke plassen en de modder te banjeren. Een echte liefhebber neemt ook een spiegelreflexcamera mee. Zelfs in het donker zijn er mooie kiekjes om vast te leggen.

 

winterwandeling in de sneeuw met rebel outdoor

En ga op avontuur

Tijd om het bos in te gaan. Houd je jezelf aan de gebaande paden of komt je innerlijke waaghals naar boven en ga je rechtdoorzee? Ontdek het bos geheel op je eigen manier.

Vooral vroeg in de ochtend komt het bos tot leven. Wandel niet te snel en ga zo geruisloos mogelijk tussen de bomen door. Laag aan de grond ontdek je misschien wel een verdwaalde mol of een rustig kauwende ree. Houd bij kabbelende beekjes het water in de gaten en spot een verdwaalde bever die graag ‘s nachts zijn kunsten vertoont. De takken boven je zijn voornamelijk kaal. Het ideale moment om (lege) vogelnesten te spotten. Wat zijn het er veel!

De winter heeft iets duisters

Met wat geluk spot je één of meerdere wilde dieren. De kans dat je er geen tegenkomt, is nog groter. Gelukkig is er zoveel moois te vinden in het bos. Het kleurrijke herfstpalet is verdwenen en het lentegroen moet nog komen. De kou en de winter bieden je iets duisters. Spot brandnetels, witbollen en allerlei soorten gras. Die verdwijnen straks vanzelf weer naar de achtergrond als alles weer gaat bloeien. Het moment om deze planten tot in de kleinste details in je op te nemen.

thermosfles rebel outdoor sneeuw

genieten in het ochtendgloren

Tussen de boomtakken door komt de zon langzaam op. Het bos begint te ontwaken en je ziet een bankje staan in de verte. Het moment om even van het nú te genieten. Je gaat op het bankje zitten – brrrr – en neemt de zonsopgang met al haar details in je op. Uit je tas haal je een thermosfles met warme thee. Dat heb je wel even nodig na die indrukken. De dag moet eigenlijk nog beginnen.

warme koffie rebel outdoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *